A rendezvény programja a Margitsziget ’92 Kft. bemutató és vetőmag-előállító területein a fajták megtekintésével kezdődött. A szójafajtákat április végén vetették el. A hosszantartó nyári hőség az állományokat ugyan megviselte,  de a középérésű fajták még időben megkapták a kellő csapadékot.

A bemutató után szakmai tanácskozás következett. Magyarországon jelenleg 53 szójafajtát termesztenek, ebből 41-et Baranya megyében. Ebből sajnos csak 9-10 fajta szerepe a meghatározó! A szentlőrinci Agromédia Kft. több, mint 400 hektáron végez szója vetőmag-előállítást, mely a bejelentett hazai szaporítás kb. egyhatod részét teszi ki. Hazánkban a szója legnagyobb vetésterülete 66 ezer hektár volt, amitől ma sajnos elég messze vagyunk. Seiwerth Gábor, a Magyar Szója Nonprofit Kft. vezetője szerint a jelenlegi vetésterület a jelenleginek akár többszöröse is lehetne a kedvező ökológia adottságaink miatt. A tagságukat tovább szeretnék bővíteni, és végcélként egy szakmaközi szervezet létrehozását határozták meg.

A növényvédelmi kérdésekről Steiner István, a Sumi Agro Hungary Kft. területi képviselője tartott beszédet. Elmondta, hogy idén a takácsatka okozott sok problémát, és a vegetáció kezdeti időszakában több gyomnövény ellen is szükséges lehet a beavatkozás. A széles hatásspektrumú gyomirtószert a szója vetése utáni, de a kelése előtti időszakban kell kijuttatni.

Forrás: Agrárágazat 2013 – október

Szóljon hozzá:

Jelentkezzen be felhasználóként, ha szeretne hozzászólni a témához.

Magyar nyelvű oldalunk
Our English website
GÉTA Kft.

Csévharaszt, Nyáregyházi út 51.
Tel.: +36 29 493 005
Fax: +36 29 493 537
GPS: É 47 29 156, K 19 44 403
Ügyvezető: Márta Barnabás
E-mail: martabarnabas@gmail.com
Mottónk: "Semmi sem lehetetlen!"

Géta fotóalbum
KERESÉS
Géta cikkajánló
Világpiaci árfolyamok

Szójabab

Szója élő árfolyam

Forrás: www.finviz.com


Búza

Búza élő árfolyam

Forrás: www.finviz.com


Kukorica

Kukorica élő árfolyam

Forrás: www.finviz.com


Ezen információk csupán tájékoztató jellegűek!!!

Géta mini galéria
extruder üzem tisztítórendszerrel Monex extruder fődarabok extruder páraelszívóval pehelydaráló szójafelbontó monex szója extruder üzem traktorhajtású Monex extruder
Extruder kategóriák
Extruder archívum
Agroinform közösség