A Nemzeti Fehérjeprogram célja a GMO-mentes szójatermesztés növelése Magyarországon

Egy ország élelmezésében és a takarmányozásban egyaránt stratégiai jelentőséggel bír a fehérjetermelés és -ellátás színvonala. A Nemzeti Fehérjeprogram előkészítésével a Vidékfejlesztési Minisztérium arra törekszik, hogy a GMO-mentesség fenntartásán túl az állattenyésztés takarmányigényét jó minőségű, hazai fehérjenövények, elsősorban szója biztosítsa – mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár egy szakmai konferencián, az OMÉK-on.

A helyettes államtitkár kiemelte: az abraktakarmány-fehérjetermelés hazánkban elsődlegesen a nagy hagyományokkal rendelkező szójatermesztésre épül, amit kiegészít a borsó- és néhány kisebb jelentőségű hüvelyes növény (pl. lóbab, csillagfürt) termelése.

Magyarország szójaigénye évente kb. 900 ezer tonna. Évente 500-700 ezer tonna szójadara kerül az országba, és ehhez még mintegy 100 ezer tonna szójababot is importálunk. Hazánk átlagosan 70-80 ezer tonna közötti mennyiséget termel 30-37 ezer hektáron, ami arányait tekintve a belföldi igényünknek kevesebb, mint a 10 %-a. Ugyanakkor még mindig kedvezőbb adat, mint az Európai Unióban átlagosan, ahol csak 2 % ez az arány – jegyezte meg Feldman Zsolt.

A helyettes államtitkár úgy fogalmazott: a takarmánynövény-termesztés és a takarmány-előállítás ösztönzésére van szükség ahhoz, hogy csökkenteni tudjuk a tengerentúli fehérjeimportot, és az állattartókat minél több hazai takarmánnyal lássuk el.

Fontos feladat, a hazai fehérjenövény-termesztés lehetőségeinek feltárása, a fehérjenövények területén végzett nemesítési, fejlesztési tevékenység erősítése. A Vidékfejlesztési Minisztérium célja, a megfelelő termelés elérése, a fehérjenövényeknél az európai uniós támogatás erősítése, a vetésforgó, vetésszerkezet fehérjenövényekkel való bővítése.

Az új Közös Agrárpolitika 2014-2020 közötti költségvetési időszakában lehetőség nyílik az érzékeny ágazatok támogatási keretéből évente 25 millió eurónyi összeggel – mintegy 2,5 milliárd forinttal – támogatni a fehérjenövények termesztését. Ennek eredményeképpen ez a forrás a kevésbé magas árbevételt biztosító növényfajoknál ellentételezést jelenthet a gazdálkodóknak, és ösztönzőleg hathat a magyar szójatermelésre.

Feldman Zsolt hangsúlyozta, a Nemzeti Fehérjeprogram kapcsán kiemelt fontosságú az európai innovációs partnerséget (EIP), valamint a termelői képzési programok megvalósításában a nemesítéssel foglalkozó kutatóintézetek, valamint a fajtaválasztékot bemutató, minősítő hatóság együttműködésére is számít a tárca.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Agrárgazdaságért Felelős Államtitkárság

Szóljon hozzá:

Jelentkezzen be felhasználóként, ha szeretne hozzászólni a témához.

Magyar nyelvű oldalunk
Our English website
GÉTA Kft.

Csévharaszt, Nyáregyházi út 51.
Tel.: +36 29 493 005
Fax: +36 29 493 537
GPS: É 47 29 156, K 19 44 403
Ügyvezető: Márta Barnabás
E-mail: martabarnabas@gmail.com
Mottónk: "Semmi sem lehetetlen!"

Géta fotóalbum
KERESÉS
Géta cikkajánló
Világpiaci árfolyamok

Szójabab

Szója élő árfolyam

Forrás: www.finviz.com


Búza

Búza élő árfolyam

Forrás: www.finviz.com


Kukorica

Kukorica élő árfolyam

Forrás: www.finviz.com


Ezen információk csupán tájékoztató jellegűek!!!

Géta mini galéria
extruder üzem tisztítórendszerrel szojaextruder alkatrész gyártás Monex szojaextruder alkatrész gyártás pehelydaráló szójafelbontó monex szója felbontó daráló traktorhajtású Monex extruder
Agroinform közösség
Extruder archívum