Tudnivalók a szója és gabona extrudálásról…

Az extrudálás olyan eljárás, mely alkalmas arra, hogy 5-15% nedvességtartalmú termékeket (szója, gabonafélék) kezeljenek, s az ehhez szükséges energiához ne legyen szükség extra hőre (forró víz, gőz) fűtőkészüléken keresztül (szárazextrudálás). A takarmány extrudálásakor az alkotórészek a vízzel a komplett főzési folyamat alatt reakcióba lépnek úgy, hogy az extrudált anyagok vegyi és fizikai jellegében jelentős változások mennek végbe. A keményítő elkocsonyásítása extrudálással növeli az enzimek aktivitását. A keményítő szemcsék szétbontása gyorsítja az emésztést. Az extrudált gabonatermékeket a malacok, lovak, juhok, szarvasmarhák stb. takarmányaiban használják fel, mégpedig legtöbbször fiatal állatok részére az elválasztás előtt és után, amikor az enzim feldolgozó szervük még nincs teljesen kifejlődve. Az extrudált gabonaneműek növelik az állatok teljesítményét, magasabb a tejhozamuk, jobban dolgozzák fel a takarmányt, ritkábbak az emésztési zavarok. A fentieken túl az extrudálás lebontja a tápláló hatás ellen ható, vagy mérgező hatású tényezőket, és elöli a patogén baktériumokat vagy gombákat. Ez az egyedülálló eljárás lehetővé teszi, hogy számos ipari mellékterméket és nem hagyományos anyagot fel lehessen használni állatok takarmányozására (pl.: húsliszt, halliszt, olajos magvak, stb.). Az extrudált takarmányok igen sokfelé alkalmasak arra, hogy kielégítsék a korszerű állattartás követelményeit. A MONEX – 45 típusú extruder 45 kW, illetve 30 kW teljesítményű meghajtó villanymotorral készül a megrendelőtől függően.

2 hozzászólás a “Mi is az az extrudálás?” című bejegyzéshez

  • ecssa szerint:

    Olyan kérdéssel fordulok önhöz ,hogy az állatok etetéséhez használt gabonákat előre összekevert állapotban lehet e extrudálni,vagy külön kell pelyhesíteni azokat .Valamint szükség van e előre ledarálni a gabona alapanyagokat, pelyhesítés előtt?

Szóljon hozzá:

Jelentkezzen be felhasználóként, ha szeretne hozzászólni a témához.

GÉTA Kft.

Csévharaszt, Nyáregyházi út 51.
Tel.: +36 29 493 005
Fax: +36 29 493 537
GPS: É 47 29 156, K 19 44 403
Ügyvezető: Márta Barnabás
E-mail: martabarnabas@gmail.com
Mottónk: "Semmi sem lehetetlen!"

Géta fotóalbum
KERESÉS
Géta cikkajánló
Világpiaci árfolyamok

Szójabab

Szója élő árfolyam

Forrás: www.finviz.com


Búza

Búza élő árfolyam

Forrás: www.finviz.com


Kukorica

Kukorica élő árfolyam

Forrás: www.finviz.com


Ezen információk csupán tájékoztató jellegűek!!!

Géta mini galéria
extruder páraelszívóval monex-45 extruder monex-45 extruder szója extruder üzem traktorhajtású Monex extruder traktorhajtású Monex extruder
Extruder kategóriák
Extruder archívum
Agroinform közösség