Magyarország természeti értékeinek és mezőgazdaságának megvédése elsőrendű nemzeti érdek. A géntechnológiai úton módosított (GMO) növények elterjedése a mezőgazdaságból élőknek jelentős veszteséget jelenthetnek. Hazánk Alaptörvénye legmagasabb jogi szinten biztosítja minden állampolgárnak a GMO-mentes mezőgazdasághoz és élelmiszerekhez való jogát.

Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter 2013. június 1-jén átfogó ellenőrzést rendelt el az ország keleti határai mentén a Magyarországra bejött GMO-szennyezett kukorica vetőmaggal elvetett állományok felderítésére. Az ellenőrzéseket a NÉBIH, illetve a megyei kormányhivatalok mezőgazdasági szakigazgatási szervei végzik az elkövetkező hetekben.

Minden magyar gazdálkodónak érdeke, hogy az ország fenntartsa GMO mentességét, hiszen az exportpiacokon ez jelentős versenyelőnyt jelent a magyar termények részére. A Magyarországon forgalomba kerülő kukorica vetőmag GMO ellenőrzése a vetéseket megelőzően minden évben jogszabályi keretek között valósul meg, így csak illegális úton kerülhet be az országba GMO vagy GMO-szennyezett vetőmag. A GMO-mentes növénytermesztés feltétele az elrendelt ellenőrzés elvégzése, amelyet a kockázatelemzési módszerrel kiválasztott gazdálkodóknál hajt végre a hatóság.

Az ellenőrzés kiterjed a kukoricatábla vetéséhez felhasznált vetőmag származásának igazolására. Amennyiben a gazdálkodó nem tudja a vetőmag származását hitelt érdemlően dokumentálni, helyszíni ellenőrzésen a növényállományból mintavételre kerül sor. Ezt követően laboratóriumi vizsgálattal állapítják meg a GMO-mentességet a szakemberek.

Kérik a gazdálkodók szoros együttműködését az ellenőrzést végző hatósággal a GMO vetőmaggal elvetett állományok felderítése és megsemmisítése érdekében, mely a magyar gazdálkodók közös érdeke.

Forrás: Agroinform

Szóljon hozzá:

Jelentkezzen be felhasználóként, ha szeretne hozzászólni a témához.

GÉTA Kft.

Csévharaszt, Nyáregyházi út 51.
Tel.: +36 29 493 005
Fax: +36 29 493 537
GPS: É 47 29 156, K 19 44 403
Ügyvezető: Márta Barnabás
E-mail: martabarnabas@gmail.com
Mottónk: "Semmi sem lehetetlen!"

Géta fotóalbum
KERESÉS
Géta cikkajánló
Világpiaci árfolyamok

Szójabab

Szója élő árfolyam

Forrás: www.finviz.com


Búza

Búza élő árfolyam

Forrás: www.finviz.com


Kukorica

Kukorica élő árfolyam

Forrás: www.finviz.com


Ezen információk csupán tájékoztató jellegűek!!!

Géta mini galéria
monex-45 extruder Monex szojaextruder alkatrész gyártás monex-75 extruder monex-75 extruderrfej monex-75 extruder traktorhajtású Monex extruder
Extruder kategóriák
Extruder archívum
Agroinform közösség