Közzéteszünk egy kísérleti zárójelentést, amit a Herceghalmi Kutató Intézettel készíttetett a Pamax Kft. abból a célból, hogy bemutassák és összehasonlítsák a különböző technológiákkal feldolgozott kukorica kedvező takarmányozási eredményeit a kezeletlen alapanyaggal szemben. A kísérleti kezelések a következők voltak:
- robbantás,
- extrudálás,
- bocchizás,
- kezeletlen (kontroll csoport)
A rendelkezésre bocsátott különböző hőkezelésű és kontroll kukoricák azonos tételből származtak.
A malac etetési kísérletet Békéscsabán, Bhrlik Andrásné sertéstelepén végezték ISV Pannonhibrid állománnyal.
Négy csoportot alakítottak ki, minden csoportban 8 alom malacai voltak, így egy-egy abrakkeveréket 8×10 malac fogyasztotta. Az alomsúlyokat a 30 napos választáskor méréssel megállapították, majd 42 napos korban – a prestarter táp fogyasztásának befejezésekor – a malacok súlyát ismét megmérték. A starter táp fogyasztása 42-68 napos korban folyt, amelynek végén az állatokat újból lemérték.
A teljes vizsgálati eredmény .pdf formátumú dokumentumban olvasható és tölthető le a jobb oldali sávban található “Letölthető dokumentumok” dobozból.
Tartalma:
- Anyagcsere kísérleti leírás
- Malacnevelési, kísérleti leírás
- Különböző kezelésű kukoricák táplálóanyag-tartalmának és aminosav-összetételének összehasonlítása (táblázat)
- Malac prestarter és starter tápok összetétele és táplálóanyag-tartalma (táblázat)
- Választott malacok főbb teljesítményi mutatói eltérően kezelt kukoricák fogyasztásakor (táblázat)
- Különböző kezelésű kukoricák táplálóanyagainak emésztési együtthatói bélsár analízis alapján (táblázat)
A legjobb eredményeket az extrudálási technológiával készült takarmányt fogyasztó malacoknál mérték, nem kis büszkeségünkre…