A szárazextruderek gyártása és alkalmazása

Történelmi áttekintés

  • Az 1900-as évek eleje: az első extrudáló berendezés megjelenése
  • 1982: szójabab program kezdete
  • 1986: szójabab termesztés és feldolgozás állami támogatással
  • 1986: extruderek és egyéb hőkezelést alkalmazó berendezések létrehozása
  • 1987: a Monex 75/700 száraz- extruder prototípusának üzembe helyezése
  • 1989: az év végére 12 extrudáló berendezés legyártása
  • 1990- napjainkig: a szójabab termesztés és feldolgozás támogatásának kiszervezése  a szójabab programból

 

Extrudálási módok:

Szárazextrudálás

  • hőkezelés menete: – kizárólag az extruder belsejében
  • csupán a nyersanyag nedvességtartalmának átalakításával zajlik a folyamat (hozzáadott víz vagy gőz nélkül)

Nedvesextrudálás

  • hőkezelés menete: – a nyersanyag gőzzel való melegítése >> a nedvességtartalom növekszik

 “Hő és nyomás, semmi más…”


A szárazextruder felépítése, részei:

A szárazextruder működésének módja, fő lépések

  1.  Forgó csigasor helyezkedik el egy zárt csőben
  2. A forgó csigasor segítségével a nyersanyag összetörik, majd ezután a réseken átnyomódik
  3. A nyersanyag felmelegszik a súrlódás folytán
  4. A magas gőznyomás a nyersanyag víztartalmából származik
  5. A végtermék nagy nyomással és magas hőmérséklettel hagyja el a csövet a kivezető nyíláson (fúvókán) keresztül

Extrudálásra használt főbb nyersanyagok

Kukorica
Fő cél az extrudálással:
  • a keményítő szerkezetének átalakítása (bontása) sokkal könnyebben emészthető formává
  • mikrobaszám csökkentés
  • Extrudált és darált változata számos állati takarmányban ill. eledelben alkalmazható
Szójabab (fehérjékben gazdag)
Fő cél az extrudálással:
  • antinutrítiv összetevők (tripszin inhibitorok) lebontása, melyek az emésztést gátolnák
Repce

repce_extrudaltFő cél az extrudálással:

  • a keserű íz eliminálása
  • erukasav inaktiválás
  • A tehenek extrudált repcével való etetése elősegíti a tejhozamuk növekedését

 

 


Extrudált termékek előnyei az állati takarmányozásban

Extrudált kukorica:

  • Az állatok számára a könnyebb emészthetőséget segíti elő
  • Felhasználás: kutyatápokban, kutyakekszekben és sertéstakarmányokban

Extrudált szójabab:

  • Az állati izomszövet (hús) szerkezetét javítja
  • Felhasználás: tehén-, marha-,  szárnyas- és haltápokban

Extrudált repce:

  • Az állati zsírszövet tömörebbé válik
    Felhasználás: tehéntápokban

Szárazextruder előnyei

Nincsenek korlátok vagy hátrányok az alkalmazásából eredően!
  1. Egy lépéses hőkezelés
  2. Egyszerű berendezés telepítés, ill. elhelyezés
  3. Csupán áramforrás kell a működtetéséhez
  4. Egyszerű kezelés, egy fő szükséges a működtetéséhez
  5. Nem kell a készterméket további szárítás alá vetni
  6. Alacsony költségekkel járó befektetés
  7. A késztermék minőségellenőrzésének (QC) végrehajtásához gyorstesztek állnak rendelkezésre

 

Szárazextruder korlátai:

  1. Villamosenergia igény
  2. A használatból eredő kopások
  3. Folyamatos minőségellenőrzést igényel a berendezés

 


A szárazextrudálás technológiája

A gép működési elvének lényege:

A szárazextrudálási eljárás során nyomás és súrlódás által hő keletkezik. A hő és a nyomás lehetővé teszi a gépen belül a feldolgozásra kerülő anyagok főzését, extrudálását. Elsősorban szója, kukorica, repce, rizs, rozs, búza feldolgozására, állateledel gyártására kiválóan alkalmas.

 

Az extrudálás technológiai eljárás:

– módosítja a keményítőket – zselatinizáció – a gabonafélékben a jobb és könnyebb emészthetőség érdekében,
– biztosítja a teljes energiatartalmú szójatermékek készítését a fehérjék károsodása nélkül,
– inaktiválja az antimetabolitokat a szójában és olajos magvakban, illetve az olajos sejtek töreteiben,
– stabilizálja az étkezési olajokat, az állati és növényi eredetű zsírokat,
– hasznosítja az egyéb célokra nem alkalmas állati és növényi melléktermékeket és hulladékokat.

 

Folyamatábránk jól szemlélteti az eljárást:

MONEX_extruder_extrudalasi_folyamatabra

Vélemény, hozzászólás?