Csak akkor tilthatják meg a génmódosított élelmiszerek- és takarmányok forgalmazását az EU-tagállamok, ha kimutatták, hogy „komoly kockázatot jelent az emberek, állatok egészségére, a környezetre”.
Így döntött az Európai Bíróság, miután Olaszország 2013-ban kérte az Európai Bizottságtól a genetikailag módosított Monsanto kukorica termesztésének betiltását két helyi tanulmányra hivatkozva, amely a Mon801 kukorica veszélyességét bizonyítja. A bizottság azzal utasította el a kérést, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) szerint erre nincs bizonyíték. Az uniós jog 2014-tól azonban engedi a tagországoknak a GMO-s vetőmagok termesztésének helyi tilalmát. Az irányított genomszerkesztés elterjedésével egyre okafogyottabbá válik a GMO-vita, újra kellene értelmezni az alaptörvénybe foglalt mentességet is, mert a globálisan terjedő kártevők ellen is szükség van a géntechnikai módszerekre, az afrikai sertéspestissel szembeni ellenállóságra is, amire szintén megoldást kínál a genomszerkesztés.
Forrás: Haszon Agrár hírlevél