Szójafehérje termékek a takarmányozásban
Annak ellenére, hogy a világon mindenhol széles körben használnak szójafehérje termékeket, számos téveszme létezik az állati takarmányozásban betöltött szerepével kapcsolatban. Manapság a takarmánykeverők – főleg Európában – a növényi fehérjeforrások használatának előnyeit kutatják, amely garancia a jelenleg elérhető szójafehérje termékek legfrissebb adatainak használatára, mint a minőségi jellemzők és a különböző takarmánykeverékekben alkalmazható bekeverési arányok.
A bőséges ellátás különleges kombinációja, a versenyképes árak és a magas tápérték a szóját nagyon vonzó alapanyagnak minősíti takarmányozási szempontból. Öt különböző takarmányminőségű szója fehérje terméket különböztetünk meg (lásd táblázat).
Általános típusú szójafehérje termékek analitikai tulajdonságai |
|||||
Termék típusa
|
FFS |
SBM |
BSPP |
SPC |
SPI |
Fehérje, % |
40 |
48 |
56 |
65 |
85 |
Sztachióz, % |
4-4.5 |
4.5-5 |
<0.5 |
1-3 |
<0.2 |
Raffinóz, % |
0.8-1 |
1-1.2 |
<0.1 |
<0.2 |
<0.1 |
Tripszin inhibitor TIA, mg/ g fehérje |
3-25 |
4-8 |
2-3 |
2-3 |
1-7 |
Β-konglicinin, mg/g |
50-100 |
10-50 |
0.002 |
0.002 |
0.002 |
Lektin, ppm |
50-200 |
50-200 |
<1 |
<1 |
<1 |
Foszfort kötő phytic sav, % |
0.6 |
0.6 |
0.4 |
0.6 |
– |
FFS- full-fat szója, SBM- zsírtalanított szójadara, BSPP- biológiai úton előállított szója fehérje termék, SPC- szója fehérje koncentrátum, SPI- szója fehérje izolátum |
Full-fat szója (FFS) és zsírszegény szója (SBM) a leginkább ismert árucikkek, amelyet a takarmánykeverők használnak baromfi, kérődző, növendék és hízó sertés takarmányban, illetve a háziállat és hal takarmányokban. Amíg a FFS és az SBM minőségi szempontból elfogadható, addig versenyképes áruk miatt előtérben maradnak.
Azonban az FFS és SBM káros összetevőket is tartalmaz – úgynevezett anti-nutritív faktorokat (ANF) – amely korlátozó tényezőként szerepel az igényes takarmányok tekintetében, mint például a választáskori malacok takarmánya, illetve a tejpótlók. Az ANF további feldolgozási folyamatok során eltávolítható, amely tökéletesebb szója fehérje terméket eredményez.
– Szója fehérje koncentrátum (SPC), alkohol-víz lepárlással előállított termék
– Szója fehérje izolátum (SPI), víz lepárlással, ülepítéssel és oldással előállított termék
– Biológiai úton előállított szója fehérje termék (BSPP), szabadalmaztatott biológiai feltárással készül
Azonkívül, hogy mint fehérjeforrás használatos más táplálkozási és működési szempontok is befolyásolják ezen termékek alkalmazási potenciálját. Minden terméknek és termék típusnak megvannak a maga érdemei. Annak érdekében, hogy a legmegfelelőbbet válasszuk ki adott alkalmazás tekintetében, fontos, hogy tisztában legyünk a különböző termékek tulajdonságaival.
Általában az SPI előállítási költsége nagyon magas, ezért takarmányokban történő alkalmazása kizárólag különleges követelményeknek megfelelő termékek előállításakor indokolt. Példaként tejpótlót említhetünk, ahol a teljes oldódás alapkövetelmény, mivel az itatási folyamat statikus, nem kevert technológián alapul.
Az SPC a magas energia tartalmú lazac takarmányok gyártásakor lehet a legjobb választás. Ilyen takarmányokban ugyanis alig van hely bármilyen „töltelék” anyagra, és gazdasági szempontból az SPI nem a célnak megfelelő termék. Takarmányozási kísérletek bebizonyították, hogy az SPC 75% halliszt fehérjét képes helyettesíteni ilyen receptekben.
Habár a halaknak nagyon gyenge a szója poli-szacharid hasznosítása, azért új kísérletek bizonyították a szója koncentrátum és szabadalmaztatott BSPP előnyeit monogasztrikus állatok tekintetében. Ily módon borjaknál stimulálja a koncentrátum felvételt, ezáltal növeli a testtömeg-gyarapodást és elősegíti a folyékony tejpótlóról való átállást a száraz takarmányra. Hasonlóképpen malacoknál prebiotikus hatása van az emésztőrendszerre.
A háziállatok takarmánya egy másik potenciális felhasználási terület. Sajnos azonban a szója úgy tűnik nagyon rossz hírnévnek örvend, legalábbis az európai állateledel gyártók körében. A mai változatos szója fehérje kínálat mellett ez nem indokolt és valószínűleg a következőkre vezethető vissza:
– naprakész adatok hiánya – számos receptkészítő és tanácsadó szerint a szója sajnálatos módon még mindig egyet jelent az alapanyag típusú zsírtalanított, pörkölt szójadarával (SBM)
– rossz tapasztalatok – költségkímélés miatt a SBM túl nagy arányban kerül felhasználásra, különösen a háziállat eledelekben, amely kevésbé ízletes és székrekedést okozó terméket eredményez.
Továbbá a genetikailag módosított szója piacra kerülésének következményeként néhány állateledel gyártó kivette azt receptjeiből. Ennek oka, a GM tartalom címkén történő feltüntetésének szigorú követelménye, és a fogyasztók várhatóan negatív reakciója. A BSE (kergemarhakór, szivacsos agyvelőgyulladás) krízis után Európában azonban megújult az érdeklődés a fejlesztett szójatermékek iránt az állateledelekben történő felhasználás kapcsán, főleg, hogy igazoltan GM mentes szójatermékek is elérhetővé váltak. A különböző alkalmazásoknak a feltárása még folyamatban van, azonban az új termékek fejlesztése is mutatja a szója fehérje termékek potenciálját.
Malac takarmányok halliszttartalmának teljes kiváltása
Számos kísérlet bizonyította, hogy a kiemelt szója fehérje termékek kiválthatják a fölözött tejport és hallisztet, lehetőleg más növényi fehérje kombinációkkal együtt. A vásárlóknak fenntartásuk van a minőség és a törvényhozási szigorítások tekintetében a halliszt használata kapcsán, ami jelenleg olyan kísérletek kivitelezéséhez vezetett, amelyben a dán LT hallisztet (alacsony hőmérsékleten szárított) teljes egészében kiváltják. A kísérlet, amelyet egy jól szervezett dán farmon kiviteleztek 900 malacot foglalt magába (két csoportban, 3 ismétlés), 24 napra választották, 7.7 kg súlyban. A kontroll adag 7.5% hallisztet és 10% BSPP-t tartalmazott, míg a kísérleti adag összes halliszt tartalmát 2% búza gluténnel, 3% burgonya fehérjével és 2.1% BSPP-vel helyettesítették. A teljes periódusra számolva az átlagos napi takarmányfelvétel (ADFI) 682 g/nap volt a kontroll csoport, és 782 g/nap a kísérleti csoport esetében. Ugyanakkor a testtömeg-gyarapodás 20%-al, a takarmányértékesítés 4%-kal javult.
Ileális emésztési együtthatók malacok esetében
Az alapanyagok, malactakarmányok optimalizáláskor használt ileális (vékonybélben történő) emészthetőségi adatai fehérje és aminosav tekintetében idősebb malacokra, 40-50 kg, vonatkozóan vannak meghatározva. Az idősebb malacoknak sokkal fejlettebb emésztőrendszerük van, amely a választáskori malacok emésztési tulajdonságainak túlértékeléséhez vezet. Sajnos a malacokra vonatkozó kiterjedt ileális emészthetőségi adatok listája még hiányzik.
Ennek a kihívásnak eleget téve a Hamlet Protein A/S együttműködve a Hohenheim-i Egyetemről (Stuttgart, Németország) R. Mosenthin professzorral egy doktori szintű projektet indított el fehérje és aminosav ileális emészthetőségi adatainak felállítására, 4-8 hetes malacok in vivo vizsgálata során. A projekt mögé az Amerikai Szója Egyesülés és a legtöbb nagy fehérje szállító is felsorakozott, így a kísérletben minden típusú fehérje kiegészítő részt vesz.
Forrás: Agrárágazat