Skip to content
Szója- és gabonaextruder-gépgyártás, forgalmazás, beüzemelés
Szója és gabona extruder gyártás, forgalmazás
Telefon: 29 493005; +3630 9312904
E-mail: martabarnabas@gmail.com
Telephely: Csévharaszt, Nyáregyházi út 51.
  • Startoldal
  • Extruderek
    • Hogyan működik?
    • Új MONEX extruder eladás
    • Használt MONEX vétel/eladás
    • Traktorhajtású extruder
    • Kutyatápgyártó gép
  • Extruder alkatrészek
  • Szolgáltatások
  • Kapcsolat
    • GÉTA Kft.
    • Blog
  • GMO
  • Galéria

Miért és hogyan jó a bioszója termesztése?

Startoldal > Bejegyzések > Miért és hogyan jó a bioszója termesztése?

Miért és hogyan jó a bioszója termesztése?

Szerkesztve: 2020-11-132021-11-04 szerkesztette: admin
0

A bioszója termesztése volt a középpontban az ÖMKi – Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szakmai napjain a Győr-Moson-Sopron megyei Püskin és Győrsövényházán. A program első része a 2020-2021-ben megvalósuló Ökológiai és low-input szójatermesztés komplex technológiájának fejlesztése című EIP-AGRI pályázatunkhoz kapcsolódott. Ennek során szervezett szántóföldi bemutatót a kutatóintézet. A szójatermesztés biológiai alapjait a Magyar Szója szója fajtabemutató parcelláin ismertették.

A 21 fajtát felvonultató fajtasorban a szuper korai fajtákból csak egy képviseltette magát (Anushka). A későbbi éréscsoportokban az ismert és sztenderd fajták (pl. Mentor) mellett olyan szójafajtákat is megismerhettek a résztvevők, amelyek csak a közeljövőben kerülnek piacra. Látható volt az éréscsoportok közötti jelentős eltérés, a legkoraibb fajták szeptember elején már szinte aratható állapotban voltak, a középérésűeknél viszont olyan fajták is előfordultak, ahol még a levél sárgulása sem kezdődött meg. Az ÖMKi cikke szerint általánosságban elmondható, hogy az idei évben alacsonyabbak lettek a növények. Az alsó hüvelyek sok fajtánál a talajhoz eléggé közel helyezkednek el, ami megnehezíti a veszteségmentes betakarítást.

Két Győr-Moson-Sopron megyei helyszínen is bemutatta az ÖMKi, hogyan lehet eredményes a bioszója termesztése.

4 kísérleti helyszínen a bioszója termesztése

Az EIP-AGRI pályázat keretein belül 4 kísérleti helyszínen a bio és low input technológiára adott reakciót tesztelték 5 korai szójafajtánál, amelynek a parcelláit a mosonmagyaróvári konzorciumi partner kísérleti területén vizsgálták meg. Az állományban low input technológiát alkalmaztak a kísérleti programnak megfelelően, így csak magoltást és egyszeri gyomirtószeres alapkezelést kapott. Jelentős kórokozó és kártevő nem volt észlelhető, és a gyomnyomás is mérsékelt maradt. A fajták nem mutattak különbséget a konvencionális technológiával művelt területhez képest.

A délutáni programban az ÖMKi MNVH projektjéhez kapcsolódóan tartottak szántóföldi szemlét és műhelymunkát Győrsövényházán, a térség egyik meghatározó bioszójatermesztő gazdaságában. Itt egy bioszója táblát mutattak meg, melynek során az alkalmazott agrotechnikai lépéseket is ismertették. Az érdeklődés középpontjában a gyomszabályozás állt, mivel a táblán csak csekély gyomosodás volt tapasztalható, és bár az állomány itt is jóval alacsonyabb volt a szokásosnál, a növényenkénti hüvelyszám meghaladta a 25-30 darabot.

Géppark és terepszemle

Ezt követően a gazdaság gépparkját nézték meg, többek között a mechanikai gyomszabályozás eszközeit is. A kameravezérelt sorközművelő kultivátoron kívül a precízen beállítható, a szójaállományban hatékonyan használható Treffler gyomfésű is hozzájárul a gyomszabályozás sikeréhez. Nagymértékű kórokozó és kártevő létszám nem volt észlelhető az állományban. A gazda több éve a Mentor szójafajtát termeli, ami bevált fajtája a gazdaságnak mind a fehérjetartalmat, mind a termésmennyiséget tekintve. A termesztési cél elsősorban az étkezési szója, amit Ausztriában ad el. Az étkezési minőséget el nem érő mennyiség ezután a takarmányszója-piacon talál gazdára. A gazdaság öntözés nélkül termel, ami meghatározó a termésmennyiséget tekintve, de a gazda így is bízik a 2,5 t/ha-t meghaladó termésátlagban. A terepszemlén a kötetlen szakmai beszélgetés során a technológia több kritikus pontja, mint például a tőszám és a vetésidő kérdései is napirendre kerültek. A szakmai nap informatív, hasznos volt a résztvevők számára, így remélhetőleg hozzájárul a bioszója-termesztés sikerességéhez a jelenlegi és jövőbeli termelők számára – írta az ÖMKi.

Forrás: magro.hu

Cimke:: bioszója, Magyar Szója Egyesület, szója, szójatermesztés

KERESÉS

Termékeink, főbb szolgáltatásaink képekben

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

Világpiaci élő árfolyamok

Szójabab és szójaolaj

Szójabab élő árfolyam  

Forrás: finviz.com


Búza

Búza élő árfolyam  

Forrás: finviz.com


Kukorica

Kukorica élő árfolyam  

Forrás: finviz.com


A táblázatban szereplő információk tájékoztató jellegűek!!!

Friss hírek

  • Meghosszabbították egy géntechnológiával módosított szójabab forgalomba hozatali engedélyét 2023-03-12
  • Az aszály miatt itthon nem szívesen termesztik a szóját 2023-02-25
  • Az Isterra szója ajánlata 2023-01-10

Címkék

Agroinform agrártámogatás Duna Szója Szövetség extruder extrudálás fehérjenövény full-fat szója gabona extruder genetikailag módosított GM GMO GMO-mentes GMO-mentes szója gyomirtás Géta Kft. hektár hírek Karintia Szója Roadshow kukorica magyar szója Magyar Szója Nonprofit Kft. mezőgazdaság MONEX NAK napraforgó növénytermesztés növényvédelem repce szója szójabab szójadara szója extruder szója fajtabemutató szója fehérje szója gyomirtása szója termesztés szójatermesztés szója vetőmag szója ára takarmány takarmánygyártás takarmányozás támogatás zöldítés ötlet

Agroinform közösség

Letölthető dokumentumok

Kísérleti zárójelentés (Herceghalmi Kutató Intézet, 2000.) 7 Mb MFB Gabona forgóeszköz hitelprogram

Kapcsolat – Géta Kft.

Címünk: Csévharaszt, Nyáregyházi út 51.
Tel.: +36 29 493 005; +36 30 9312 904
E-mail: martabarnabas@gmail.com

Szója feldolgozás Monex extruderrel

https://youtu.be/G1uYL90zv-Q

Keresés a honlapon

Régebbi bejegyzések

Szója extruder gyártás és forgalmazás - Géta Kft. | Monor-Com, LKO Monor-Com honlap
Scroll Up
Kedves Olvasó! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.Ok