A szárazextruderek gyártása és alkalmazása
Történelmi áttekintés
- Az 1900-as évek eleje: az első extrudáló berendezés megjelenése
- 1982: szójabab program kezdete
- 1986: szójabab termesztés és feldolgozás állami támogatással
- 1986: extruderek és egyéb hőkezelést alkalmazó berendezések létrehozása
- 1987: a Monex 75/700 száraz- extruder prototípusának üzembe helyezése
- 1989: az év végére 12 extrudáló berendezés legyártása
- 1990- napjainkig: a szójabab termesztés és feldolgozás támogatásának kiszervezése a szójabab programból
Extrudálási módok:
Szárazextrudálás
- hőkezelés menete: – kizárólag az extruder belsejében
- csupán a nyersanyag nedvességtartalmának átalakításával zajlik a folyamat (hozzáadott víz vagy gőz nélkül)
Nedvesextrudálás
- hőkezelés menete: – a nyersanyag gőzzel való melegítése >> a nedvességtartalom növekszik
“Hő és nyomás, semmi más…”
A szárazextruder felépítése, részei:
A szárazextruder működésének módja, fő lépések
- Forgó csigasor helyezkedik el egy zárt csőben
- A forgó csigasor segítségével a nyersanyag összetörik, majd ezután a réseken átnyomódik
- A nyersanyag felmelegszik a súrlódás folytán
- A magas gőznyomás a nyersanyag víztartalmából származik
- A végtermék nagy nyomással és magas hőmérséklettel hagyja el a csövet a kivezető nyíláson (fúvókán) keresztül
Extrudálásra használt főbb nyersanyagok
- a keményítő szerkezetének átalakítása (bontása) sokkal könnyebben emészthető formává
- mikrobaszám csökkentés
- Extrudált és darált változata számos állati takarmányban ill. eledelben alkalmazható
Extrudált termékek előnyei az állati takarmányozásban
Extrudált kukorica:
- Az állatok számára a könnyebb emészthetőséget segíti elő
- Felhasználás: kutyatápokban, kutyakekszekben és sertéstakarmányokban
Extrudált szójabab:
- Az állati izomszövet (hús) szerkezetét javítja
- Felhasználás: tehén-, marha-, szárnyas- és haltápokban
Extrudált repce:
- Az állati zsírszövet tömörebbé válik
Felhasználás: tehéntápokban
Szárazextruder előnyei
- Egy lépéses hőkezelés
- Egyszerű berendezés telepítés, ill. elhelyezés
- Csupán áramforrás kell a működtetéséhez
- Egyszerű kezelés, egy fő szükséges a működtetéséhez
- Nem kell a készterméket további szárítás alá vetni
- Alacsony költségekkel járó befektetés
- A késztermék minőségellenőrzésének (QC) végrehajtásához gyorstesztek állnak rendelkezésre
Szárazextruder korlátai:
- Villamosenergia igény
- A használatból eredő kopások
- Folyamatos minőségellenőrzést igényel a berendezés
A szárazextrudálás technológiája
A gép működési elvének lényege:
A szárazextrudálási eljárás során nyomás és súrlódás által hő keletkezik. A hő és a nyomás lehetővé teszi a gépen belül a feldolgozásra kerülő anyagok főzését, extrudálását. Elsősorban szója, kukorica, repce, rizs, rozs, búza feldolgozására, állateledel gyártására kiválóan alkalmas.
Az extrudálás technológiai eljárás:
– módosítja a keményítőket – zselatinizáció – a gabonafélékben a jobb és könnyebb emészthetőség érdekében,
– biztosítja a teljes energiatartalmú szójatermékek készítését a fehérjék károsodása nélkül,
– inaktiválja az antimetabolitokat a szójában és olajos magvakban, illetve az olajos sejtek töreteiben,
– stabilizálja az étkezési olajokat, az állati és növényi eredetű zsírokat,
– hasznosítja az egyéb célokra nem alkalmas állati és növényi melléktermékeket és hulladékokat.
Folyamatábránk jól szemlélteti az eljárást: