A genetikailag módosított (GM) növényeknél és a hagyományosan nemesített gazdasági növényeknél megvalósítható a koegzisztencia. A koegzisztencia a GM-fajták és a hagyományos fajták egyidejű nemesítését, vetőmagtermesztését és árutermesztését jelenti (egy országban, egy régióban, egy falu határában, vagy egy gazdaságban stb.) úgy, hogy a megtermelt termés megfeleljen az EU követelményeknek.

Ezt az eredményt hozta az EU által támogatott Practical Implementation of Coexistence in Europe (PRICE = A koegzisztencia gyakorlati megvalósítása Európában) projekt, amelyet különböző európai kutatóintézetek tudósai hajtottak végre a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) vezetésével. A projektvezető Prof. Justus Wesseler adatai szerint a tanulmány alátámasztja, hogy a koegzisztenciára vonatkozó intézkedések kis művelési területeken is megvalósíthatók.

Spanyolországban kis területeken végzett két éves kísérletek során egyrészt pufferzónákat használtak a génmódosított, ill. a nem génmódosított növények termesztésére kiválasztott táblák között, másrészt különböző időpontokban vetették a növényeket, hogy elkerüljék a közös virágzást, mondta Wesseler. Németországban, Csehországban és Spanyolországban emellett olyan kísérleteket is folytattak, ahol a hímivarú növények steril pollent termelnek, amivel elkerülhetők a kontaminációk.

Az eredmények a projektvezető szerint azt mutatják, hogy az egységes minimum-távolságot előíró szabályok, mint pl. Németországban, nincsenek összefüggésben a 0,9 %-os törvényi határérték betartásával, és a mezőgazdasági üzemeknek felesleges költségeket és problémákat okoznak. Wesseler: „ A PRICE projektnek köszönhetően alátámaszthatjuk, hogy a génmódosított és a nem génmódosított növények koegzisztenciája az EU törvényhozás keretében működik.” Az alacsonyabb határértékek és a szigorúbb feltételek a tudósok szerint nehézségeket fog okozni a takarmánytermesztés területén, pl. a szója esetében. Európának ebben az esetben több készterméket kell importálnia, ami az élelmiszerárak emelkedését eredményezi.

Forrás: agrotrend.hu

Szóljon hozzá:

Jelentkezzen be felhasználóként, ha szeretne hozzászólni a témához.

GÉTA Kft.

Csévharaszt, Nyáregyházi út 51.
Tel.: +36 29 493 005
Fax: +36 29 493 537
GPS: É 47 29 156, K 19 44 403
Ügyvezető: Márta Barnabás
E-mail: martabarnabas@gmail.com
Mottónk: "Semmi sem lehetetlen!"

Géta fotóalbum
KERESÉS
Géta cikkajánló
Világpiaci árfolyamok

Szójabab

Szója élő árfolyam

Forrás: www.finviz.com


Búza

Búza élő árfolyam

Forrás: www.finviz.com


Kukorica

Kukorica élő árfolyam

Forrás: www.finviz.com


Ezen információk csupán tájékoztató jellegűek!!!

Géta mini galéria
Monex extruder fődarabok full-fat szója monex-75 extruder szója felbontó daráló extruder alkatrész gyártás szaraz_kutyatap_gyarto
Extruder kategóriák
Extruder archívum
Agroinform közösség